Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №3 (647), 2018

Вернуться к номеру

Найкращі дієти 2018 року

Вже багато років поспіль авторитетний інформаційний ресурс U.S. News & World  Report складає рейтинг найбільш популярних дієт. Серед критеріїв визначення найкращих способів харчування: простота дотримання, висока поживна цінність, безпечність, висока ефективність у профілактиці цукрового діабету та серцево-судинних захворювань, а також, при необхідності, зменшення надмірної маси тіла.
Рейтинг складає рада експертів, що включає дієтологів, спеціалістів з ендокринології, кардіології, фахівців, які займаються поведінковою терапією та зменшенням надмірної маси тіла. Загалом експерти проаналізували 38 популярних дієт. Нижче наводимо 9 номінацій рейтингу та короткий опис 14 дієт, що посіли або розділили призові місця.
Короткий опис дієт, наведених у рейтингу U.S. News & World Report
ДПКГ (DASH) — дієтичний підхід до контролю гіпертензії
Дієту розроблено для покращення контролю над артеріальним тиском у людей, у яких спостерігається його підвищення. 
Відомо, що присутність у щоденному раціоні поживних речовин, таких як білок, харчові волокна, калій та кальцій, необхідна для зниження високого кров’яного тиску.
Немає необхідності підраховувати кількість цих речовин щодня. Просто споживайте переважно натуральні здорові продукти — фрукти, овочі, цільні злаки, нежирні білкові та молочні продукти. Водночас слід обмежити прийом оброблених продуктів з високим вмістом жиру, цукру і, особливо, солі. 
Середземноморська дієта
Одна з найбільш відомих і поширених дієт, що має багатогранний позитивний вплив на здоров’я: покращує функціонування серця та мозку, попереджає розвиток раку, цукрового діабету та сприяє зменшенню надмірної маси тіла.
Чисельні дослідження продемонстрували те, що населення країн, що мають вихід до Середземного моря, живе довше та має нижчу поширеність і смертність від захворювань серцево-судинної системи та раку.
Не є дивною причина такого стану речей — активний спосіб життя, ефективний контроль маси тіла та дієта з низьким вмістом червоного м’яса, цукру та насиченого жиру з одночасним високим споживанням рослинної їжі та інших корисних харчових продуктів.
Флексітаріанська дієта
Цей певний симбіоз всеядної та вегетаріанської дієти має за мету досягнення та підтримання кращого рівня здоров’я, а також зменшення надмірної маси тіла.
Назва дієти походить від двох англійських слів: flexible (гнучкий) та vegetarian (вегетаріанський), тобто йдеться про гнучкий варіант вегетаріанства. Автори та прихильники цього підходу вважають, що для отримання користі від вегетаріанства немає необхідності повної відмови від м’яса. Споживаючи постійно рослинну їжу, можна іноді з’їсти м’ясну котлету або курячу грудку, коли дійсно сильно цього заманеться.
Дієта контролерів маси тіла (Weight Watchers Diet)
Разом із зростанням кількості людей, які мають проблеми з надмірною масою тіла, збільшується різноманіття варіантів дієт, спрямованих на її зменшення. Дієта контролерів маси тіла спрямована на нормалізацію маси з одночасним запровадженням більш здорового способу життя.
Філософія цієї дієти передбачає більше ніж просто зменшення маси тіла за рахунок обмеження калорій, вона також включає здоровий вибір та зміни поведінки для кращого самопочуття одночасно із втратою маси.
Вибір продуктів і напоїв базується на системі визначення харчової цінності SmartPoints. Наприклад, продукти із високим вмістом цукру або насиченого жиру мають більшу кількість балів за цією системою, ніж їжа з високим вмістом білка. Таким чином, більш здоровим вибором є продукти, що утримують відчуття ситості довший час, маючи меншу кількість балів за SmartPoints. 
Волюметрична дієта
Волюметрична дієта також розроблена з метою зменшення надмірної маси тіла.
Обґрунтування цього підходу базується на тому, що люди споживають приблизно однаковий об’єм або масу їжі щодня, незалежно від того, яку калорійність мають продукти.
Зважаючи на те, що певні продукти мають набагато меншу енергетичну цінність, ніж інші, рекомендується вживати саме їх для насичення за рахунок меншої кількості калорій. Об’ємні продукти з низькою енергетичною цінністю — це переважно овочі та фрукти.
Дієта Дженні Крейг
Цей авторський план харчування призначений для зменшення маси тіла та утримання досягнутого результату, що у більшості людей є більш складним завданням, ніж схуднення.
Обмеження калорій, кількості жиру та розміру порцій є ключовими характеристиками дієти Дженні Крейг. Компанія з однойменною назвою продає харчі, що відповідають зазначеним характеристикам. Також наголошується на необхідності вести активний спосіб життя, змін харчової поведінки та здорового вибору у харчуванні.
Персональні консультанти постійно супроводжують учасників програми, підтримуючи мотивацію та надаючи відповіді на поточні питання щодо харчування та способу життя.
Веганська дієта
Споживання виключно рослинної їжі дозволяє вірогідно знизити ризик серцево-судинних захворювань, цукрового діабету та раку. Крім того, вегани зазвичай мають нормальну масу тіла завдяки харчуванню, високій фізичній активності та утриманню від шкідливих звичок.
Дієта для плоского живота
Цей дієтичний план призначений для усунення надмірної маси тіла з одночасним перерозподілом жирової тканини.
Мононенасичені жирні кислоти (МНЖК) сприяють розщепленню жиру, який накопичується у передній черевній стінці. Вони також забезпечують своєчасне насичення, попереджуючи переїдання.
Рослинні МНЖК містяться у горіхах, насінні, шоколаді, авокадо та оливковій олії. Автори дієти для плоского живота закликають до включення продуктів — джерел МНЖК у кожний прийом їжі та перекус. Цей дієтичний підхід вважається одним із варіантів середземноморської дієти.
Споживання МНЖК не асоціюється із збільшенням атерогенних фракцій холестерину, їх присутність у дієті допомагає зменшити надмірну масу тіла та утримувати досягнутий результат. 
Дієта лікувальних змін способу життя (TLC Diet)
Основною метою застосування цієї медичної дієти є зменшення підвищеного рівня холестерину у крові.
Американська асоціація кардіологів схвалила дієту TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) як план харчування, що підтримує здоров’я серця та зменшує ризик серцево-судинних захворювань.
Основні характеристики цієї дієти включають суттєве обмеження споживання жирів, особливо насиченого жиру. Останній міститься у значній кількості у жирних сортах м’яса, цільному молоці та смажених стравах. Такий підхід має забезпечити зменшення кількості атерогенних фракцій холестерину у крові та, відповідно, ризику інфарктів та інсультів. 
Одночасно рекомендується збільшення споживання рослинних харчових волокон, що дозволяє людям коригувати кількість холестерину у крові навіть без вживання спеціальних фармакологічних засобів.  
Дієта із заміною страв (HMR Program)
Метою впровадження у харчування заміни страв є зменшення надмірної маси тіла та утримання отриманого результату завдяки обмеженню калорій, більшому споживанню фруктів та овочів, запровадженню змін у спосіб життя, розширенню фізичної активності та підвищенню персональної мотивації та самоконтролю.
План харчування згідно з програмою HMR (Health Management Resources) зумовлює кращі результати у втраті та утриманні маси тіла, за думкою експертів. 
Замість звичайних страв рекомендується вживання низькокалорійних коктейлів, готових страв, поживних батончиків і мультизлакових страв. Одночасне споживання фруктів і овочів (які мають невелику калорійність) допомагає значно обмежити споживання висококалорійних продуктів і страв. Така комбінація сприяє тривалішому утриманню відчуття насичення.
Одобрена будь-яка фізична активність, починаючи з 10–20-хвилинних прогулянок. Навіть вони допомагають досягнути цілей у зменшенні надмірної маси тіла.
Дієта для максимального схуднення (Biggest Loser Diet)
Значна втрата надмірної маси тіла є ключовим завданням у профілактиці або контролі таких небезпечних захворювань, як серцево-судинні хвороби або цукровий діабет.
Добре відомі причини, що призводять до набору надмірної маси тіла, — споживання великої кількості нездорових харчових продуктів замість помірної та адекватної кількості корисних харчів, а також переважне сидіння протягом дня. Тому виправлення ситуації полягає у достатньо простих і логічних речах — отримання енергії та важливих харчових речовин з овочів, фруктів, нежирних білкових продуктів і цільних злаків, суворий контроль розмірів порцій, ведення щоденника харчування та мінімальний час, проведений у сидячому положенні. 
Дієта Medifast
Метою застосування дієти Medifast є зменшення надмірної маси тіла та контроль цукрового діабету 2-го типу.
Спрощене пояснення принципу дієти полягає у вживанні однієї страви власного приготування із нежирного м’яса та овочів на день та п’яти готових продуктів із фіксованою калорійністю у 100 ккал. Серед останніх — батончики, супи, коктейлі. 
Такий підхід забезпечує постачання достатньої кількості білка, харчових волокон та інших незамінних харчових речовин при суттєвому обмеженні калорійності на рівні, близькому до 1000 ккал на добу. 
Ключовим макронутрієнтом, стримування споживання якого передбачається дієтою Medifast, є вуглеводи. Дефіцит вуглеводів, ключових постачальників енергії, призводить до використання жиру як альтернативи. Вуглеводні продукти, що включені у план харчування, мають низький глікемічний індекс, тому довше зберігається відчуття ситості.
Дієта Slim-fast
План харчування Slim-fast розроблено з метою швидкої втрати надмірної маси тіла. 
Стратегія зменшення маси тіла будується на зменшенні розміру порцій з відповідним обмеженням калорійності. Лінійка готових продуктів включає коктейлі та батончики для перекусів. Ними радять замінювати два прийому їжі та перекуси. Крім того, рекомендується готувати одну страву на день з енергетичною цінністю 500 ккал.
Дієта Орніша
Дієта Орніша може застосовуватись для досягнення різних цілей. Серед них — зменшення маси тіла, попередження і контроль цукрового діабету, зменшення підвищених артеріального тиску і холестерину, попередження раку, уповільнення клітинного старіння завдяки впливу на теломери.
Професор Орніш (засновник Центру профілактичних медичних досліджень у Каліфорнії, США) пропонує розподіляти харчові продукти на п’ять груп: від найбільш здорових (група № 1) до найбільш нездорових (група № 5). Цей підхід можна пояснити на прикладі цільнозернового хліба (група № 1) та бісквітів з кремом (група № 5).
Вибір продуктів переважно першої та другої групи, їх регулярне споживання призводить до досягнення вищезазначених амбітних цілей. Разом із здоровим вибором у харчуванні значна роль приділяється фізичній активності та управлінню стресами. Рекомендуються різноманітні фізичні вправи, бажано аеробні. Для попередження негативних наслідків стресу автори радять дихальну гімнастику, йогу та медитацію.
У підготовці публікації було використано матеріали з інтернет-сторінки health.usnews.com. 


Вернуться к номеру