Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №8 (762), 2021

Вернуться к номеру

У кожній області України з’являться лікарні нового формату, що відповідатимуть рівню провідних європейських клінік

Президент Володимир Зеленський оголосив про старт нового проєкту зі створення в кожній області України лікарень нового формату, що відповідатимуть найкращим світовим стандартам. Про це він заявив під час урочистостей з нагоди Дня медичного працівника України в Києві.
За словами глави держави, це буде одним із кроків на шляху до якісної медичної інфраструктури у країні.
«Лікарні, однаково комфортні як для пацієнта, так і для лікаря. Робота в сучасних закладах, за сучасними методиками, на сучасному обладнанні, де ніщо не заважає зосередитись на головному: лікувати людей і рятувати життя. Власне, робити те, заради чого молодь пішла в цю професію, а люди з багаторічним досвідом у ній залишаються. Лікар повинен боротися з хворобою, а не з проблемами побуту, такими як старі ліфти, незручні ліжка, застаріле обладнання чи комунікації», — зазначив президент.
Міністерство охорони здоров’я вже розпочало проводити комплексний аналіз обласних клінічних і дитячих лікарень для формування технічного завдання для розробки проєктно-кошторисної документації.
«Для нас є критично важливим оновити застарілу матеріально-технічну базу лікарень. Зараз ми доукомплектовуємо побудовані в рамках програми президента України «Велике будівництво» приймальні відділення. Далі переходимо на обласні клінічні й обласні дитячі лікарні. Це не буде скрізь створення з нуля — ми проведемо комплексний аналіз кожного регіону і точково інвестуємо в те, що потрібно для того, щоб при використанні наявного потенціалу закладів довести їх до рівня європейських клінік: обладнання, нові корпуси, комунікації залежно від потреб», — заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
Під час урочистостей з нагоди Дня медичного працівника України президент України постановив Кабінету Міністрів України опрацювати під час підготовки проєкту закону про Державний бюджет України на 2022 рік питання підвищення заробітної плати для медичних працівників. Закріплені такі орієнтири рівня оплати: не менше 13,5 тис. грн для середнього медперсоналу та не менше 20 тис. гривень для лікарів. 

 
Фінансування закупівлі інноваційних ліків за договорами керованого доступу відбудеться, щойно будуть виконані необхідні умови їх укладення
Міністерство охорони здоров’я України перерозподілить кошти на закупівлю ліків за договорами керованого доступу (ДКД), щойно будуть виконані необхідні умови їх укладення, а саме проведення державної оцінки медичних технологій препаратів, ухвалення відповідного законопроєкту Верховною Радою України та завершення переговорної процедури з виробниками препаратів. Про це заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на спільній зустрічі з пацієнтськими організаціями України.
«Наразі законопроєкт щодо можливості збереження конфіденційності ціни на лікарські засоби за договорами керованого доступу прийнятий лише в першому читанні. Кошти, передбачені за ДКД, — 1,2 млрд грн — перерозподілили на нагальні потреби системи охорони здоров’я, зокрема на протидію COVID-19, аби ці гроші вже зараз працювали і рятували життя наших пацієнтів. Щойно ми матимемо механізм реалізації ДКД, ми його обов’язково використаємо», — заявив Віктор Ляшко.
Він додав, що окрім роботи над законопроєктом міністерство опрацьовує й іншу «домашню роботу». Станом на 16 червня 2021 року виробники вже подали 12 досьє на проведення державної оцінки медичних технологій (ОМТ) 11 препаратів. Основні терапевтичні групи препаратів, щодо яких виробниками вже подані досьє на державну ОМТ, — онкологія, захворювання легень, цукровий діабет і спінальна м’язова аміотрофія (СМА). «Тримаємо руку на пульсі та активно комунікуємо з виробниками ліків для інших орфанних захворювань стосовно оперативності підготовки та подачі досьє на ОМТ та ініціації ДКД», — додав міністр.
«Міністр охорони здоров’я запевнив нас, що кошти на інноваційні препарати будуть повернені. Ми уважно слідкуватимемо за виконанням обіцянки. На високоякісні ліки вже цього року очікують пацієнти з онкологією та орфанними захворюваннями. Раніше в нашій країні вони збирали мільйони гривень і доларів на лікування самотужки, а з онкологією просто помирали», — розповіла Інна Іваненко, виконавча директорка БФ «Пацієнти України».
«Діти з тяжкими орфанними захворюваннями, зокрема СМА, потребують негайного дорогого лікування. Ми розуміємо, що проходження необхідних процедур для укладання договорів керованого доступу потребує тривалого часу. Тому є необхідність пошуку альтернативних способів забезпечення ліками пацієнтів зі СМА. Наприклад, проведення переговорів з фармвиробниками про програми благодійного або дореєстраційного доступу до препаратів», — зазначив координатор руху #ДітиМиВстигнемо Віталій Свічинський.
Міністерство охорони здоров’я та пацієнтські організації домовились спільними зусиллями наближати той момент, коли в Україні стане можливою закупівля препаратів для лікування рідкісних хвороб у маленьких та дорослих пацієнтів.
Заява за результатами зустрічі представництва МОЗ України на чолі з міністром Віктором Ляшко та представниками пацієнтських та громадських організацій: БФ «Пацієнти України», БО «100% життя», ВГО «Радість руху», ГО «Об’єднання хворих на торсійну дистонію», ГО «Афіна. Жінки проти раку», БО «Благодійний фонд «Ельдар — з надією у серці», ГО «Гармонія руху», ГС «Орфанні захворювання України», громадський рух #ДітиМиВстигнемо. 

 
«Медзакупівлі України» подали стратегію розвитку на 2021–2023 рр.
14 червня 2021 р. відбулись презентація та обговорення стратегії розвитку ДП «Медичні закупівлі України» на 2021–2023 рр. Захід відбувся з метою узгодити подальший розвиток сфери закупівлі медичних товарів з іншими структурами медичної галузі.
Після отримання зворотного зв’язку від усіх структур, які залучені до реалізації стратегії, до неї будуть внесені відповідні корективи. Після її затвердження новоствореною наглядовою радою підприємства стратегія буде опублікована на сайті ДП МЗУ.
Стратегією передбачено кілька напрямів розвитку на період 2021–2023 рр.:
- ефективна реалізація закупівель та поставок. Закупівля прозоро, публічно та ощадливо. Організація поставок відповідно до стандартів та вимог ВООЗ та з відповідною ліцензією на імпорт/опт. Таким чином, аби в лікарнях не створювався дефіцит препаратів або ліки не складувалися в закладах охорони здоров’я;
- розвиток IT-інструментів. Модуль логістики, що включає замовлення, облік на складі, транспортування та списання товарів. Модуль бізнес-аналітики щодо забезпеченості медичними товарами, що буде публічним і доступним для всіх;
- розвиток антикорупційних інструментів, зокрема отримання сертифікації ISO 37001:2016 Anti-bribery management system;
- застосування нових закупівельних інструментів на національному та регіональному рівнях. Зокрема, договорів із середньостроковими зобов’язаннями, що дозволятимуть укладання договорів на період довше бюджетного періоду, та договорів керованого доступу для закупівлі інноваційних ліків. Надання послуг закупівель регіональним публічним замовникам, адже ціни, за якими закуповує ДП МЗУ, подекуди в 7 разів нижчі за такі при закупівлі на місцях.
«Позиція Міністерства охорони здоров’я — передати всі нехарактерні функції закупівель до ДП «Медзакупівлі України». При цьому ми прагнемо отримати максимально якісний результат. Всі поставлені в ній питання є дійсно актуальними. Надзвичайно важливо також надати ДП МЗУ статус централізованої закупівельної організації. Таким чином ДП МЗУ зможе закуповувати для інших публічних замовників, що робитиме регіональні закупівлі ефективнішими. Другий важливий пріоритет роботи — максимально відкривати дані, робити їх доступними для широкої громадськості. Це також збігається зі стратегічними напрямами міністерства — бути відповідальнішим, відкритішим. Я щиро вітаю появу такої стратегії, і міністерство готове долучатися до її спільної реалізації», — заявив Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я.
«У програмі президента Володимира Зеленського та партії «Слуга народу» декларується необхідність забезпечення пацієнтів якісними, інноваційними, доступними лікарськими засобами. Саме це є завданням ДП «Медичні закупівлі України». Команда підприємства вже довела, що вміє проводити закупівлі медпрепаратів ефективно, прозоро та заощаджувати мільярди бюджетних коштів. Стратегія розвитку підприємства цілком збігається з баченням Комітету удосконалення системи закупівель у системі охорони здоров’я. На мою думку, ДП має проводити не лише централізовані закупівлі, а й закупівлі медичних препаратів, обладнання за кошти місцевих бюджетів. Проводити закупівлі медичних товарів для інших державних структур. Від цього виграють всі, і насамперед пацієнти. На законодавчому рівні ми робимо все, щоб підприємство мало достатньо інструментів для ефективної роботи. Нещодавно Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт про договори керованого доступу, минулого року — про середньострокові бюджетні зобов’язання», — зазначив Михайло Радуцький, голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.
«Подана стратегія — наступний етап розвитку ДП «Медзакупівлі України». В основі цього бачення — світові тренди, досвід нашої команди, а також закупівельних агенцій провідних країн світу, який ми перейняли й адаптували. Для нас важливо, щоб до її імплементації долучилися інші ключові структури у сфері охорони здоров’я. Адже лише таким чином ми можемо встановити довіру до державних інституцій в сфері медичних закупівель», — заявив Арсен Жумаділов, генеральний директор ДП «Медзакупівлі України».
До обговорення також долучилися представники Національної служби здоров’я України, Центру громадського здоров’я МОЗ України, представники донорських та міжнародних організацій.
Нагадаємо, що державне підприємство «Медичні закупівлі України» — стратегічна національна агенція, що забезпечує централізовану закупівлю якісних ліків та медвиробів за кошти державного бюджету. У 2020 році ДП «Медзакупівлі України» закуповувало ліки та медичні вироби за державними програмами МОЗ України, засоби індивідуального захисту, експрес-тести, ліки та обладнання, що використовується для протидії COVID-19, автомобілі швидкої медичної допомоги та вакцини проти коронавірусу тощо. Загальний закупівельний бюджет становив більше 10 млрд грн, сума заощаджень на всіх закупівлях — 2,95 млрд грн коштів платників податків. У 2021 році ДП МЗУ здійснюватиме закупівлі лікарських засобів та медичних виробів за 19 напрямами, зокрема це 603 позиції на суму 7,2 млрд грн.


Вернуться к номеру