Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Що таке хімієтерапія та чи необхідна вона всім онкохворим

Хімієтерапія — це медикаментозне лікування, під час якого використовуються потужні хімічні речовини для знищення злоякісних клітин, що швидко зростають, у тілі людини. Найчастіше такий спосіб терапії використовується саме для лікування онкологічних захворювань. Це пов’язано з тим, що ракові клітини ростуть і розмножуються набагато швидше, ніж більшість клітин в організмі. Наразі існує досить багато різних хімієтерапевтичних препаратів. Їх можна використовувати окремо чив комбінації для лікування широкого спектра ракових захворювань.

Хоча хімієтерапія є ефективним засобом лікування раку, вона не рекомендована абсолютно всім. У певних ситуаціях цей метод лікування може бути не рекомендований тим пацієнтам, у яких є ризик виникнення особливо серйозних побічних ефектів.

У цій статті ми обговоримо, коли хімієтерапія не є рекомендованою та які фактори беруться до уваги онкологом, який приймає відповідне рішення.

Особливості застосування хімієтерапії

Хімієтерапія являє собою групу ліків від раку, які може рекомендувати лікар для декількох типів онкологічної хвороби. Цей метод лікування може бути використаний за різних умов:

  • щоб вилікувати рак без інших методів лікування чи у сукупності з ними;
  • як допоміжна терапія після інших процедур (наприклад, хірургічного втручання), щоб знищити будь-які ракові клітини, які можуть залишитися в організмі;
  • щоб підготувати пацієнта до інших процедур (неоад'ювантна терапія) — хімієтерапію часто використовують для зменшення пухлини, щоб з’явилась можливість застосувати інші методи лікування;
  • як паліативна хімієтерапія, щоб допомогти полегшити ознаки та симптоми раку.

Загалом, хімієтерапія є ефективним методом знищення ракових клітин. На жаль, окрім дії саме на ракові клітини, цей вид терапії також руйнує й здорові клітини.

Коли хімієтерапія не рекомендована

Хімієтерапія не рекомендується, якщо її потенційні ризики для життя та здоров’я є більш значними, ніж її переваги. Через значні побічні ефекти хімієтерапії вона може бути небезпечною для тих пацієнтів, які мають інші основні захворювання. Також до факторів, які слід враховувати під час визначення доцільності хімієтерапії, належать:

  • вік пацієнта;
  • загальний стан здоров’я;
  • ускладнення хірургічного втручання;
  • прогресування захворювання.

На щастя, лікування раку постійно розвивається та вдосконалюється. Зараз існують певні види раку, які більше не потребують хімієтерапії, оскільки після проведених досліджень наразі розроблено більш ефективні протоколи лікування.

Визначити ваш стан здоров’я та зрозуміти, який спосіб лікування найкращим чином підійде саме вам, можна після обстеження фахівця та комплексної діагностики раку. Зокрема, для цього ви можете звернутися за допомогою до клініки Anadolu, де працюють висококваліфіковані лікарі, а також використовуються найсучасніші методи лікування. Щоб отримати безкоштовну консультацію фахівця, залишайте заявку на сайті онкологічного центру за допомогою спеціальної форми.